8 designtrends die jouw merk doen opvallen

gewaagd, gedurfd.

Met de komst van 2020 ervaren we ook een nieuwe golf aan designtrends. Opvallend design, kleurrijke taferelen en gewaagde combinaties worden stilaan de norm, en lijken zelfs de grote merken te hebben overtuigd. Ontwerpen komen nóg gedurfder uit de hoek en er wordt uitbundig geëxperimenteerd met letters en stijlen om ver boven de concurrentie uit te steken. Bad is good. Opvallen is de boodschap. Een overzicht van enkele opmerkelijke designtrends aan het begin van een nieuw decennium.

© Tine Lucas
© Tine Lucas

1. flashy, blits, kleurexplosies.

Om in het oog te springen halen merken alles uit de kast. Letterlijk alles: van fluo tot flitsende kleurovergangen. Kleurrijk design en interessante schakeringen zijn onmisbaar om een eyecatcher te worden. Zorg ervoor dat jij iets start. Zeg tegen de gebruiker: wij doen het anders, wij vallen op.

© François Cauderlier
© Remy Rechtman
© Remy Rechtman
© Christiaan Dros
© Zender & Christiaan Dros

2. doe-het-zelfmentaliteit.

Handcrafted design, visuals met een zelfgemaakte look groeien aan populariteit. Kijk maar naar de krijtborden langs de bars en café’s die je ‘s avonds passeert: de meesten staan vol handgeschreven geornamenteerde letters en zijn uitgebreid geïllustreerd met bladeren en siervormen. We kunnen hier spreken van een sign painter look.

 

De voornaamste reden voor deze stijl? Een tegenstroom creëren tegen het alsmaar (schijnbaar) makkelijker wordend designproces. Terug naar een tijd waarin je hard moet werken om resultaat te krijgen en je trots je vakmanschap kan tonen. Zo oogt je design niet alleen mooi, maar ook enorm kostbaar.

© Zimbardi & Calomino
© Caetano Calomino & Flavia Zimbardi & Zimbardi Calomino
© Philip Von Borries

3. font: zwaar en vet.

Het lettertype klimt weer een trede naar boven in de hiërarchische ladder. Opvallend betekent in deze zin bold, vet, groot, maar toch strak en simpel. De tekst wordt de hoofdzaak in de visual.

© Igor Kozak
© Igor Kozak

4. intense isometrie.

Wanneer men spreekt van isometric design, wordt gewerkt met het zogenaamde isometrisch perspectief. Anders dan bij standaard perspectief, zijn lijnen evenwijdig in plaats van convergent (m.a.w. rakend in een vluchtpunt). Dit alternatief 3D-effect is ontworpen om in een driedimensionale ruimte accurate en leesbare informatie uit te tekenen. Nu is het bij designers een aangename manier om plaatsen te visualiseren en stappenplannen net dat tikkeltje meer flair te geven.

 

Het design leeft, heeft enorm veel diepte en blijft toch overzichtelijk. Je kan het steeds weer terugvinden in explainer videos en satisfying video loops. Ook op websites wordt steeds meer gebruik gemaakt van geanimeerde isometrische visuals.

© Vadym Presniakov
© Vadym Presniakov
© Line Lovers
© Philip Von Borries

5. illustration design:
line art.

Illustratief design neemt torenhoge proporties aan en duikt overal op. De uitgebreide lijst aan manieren waarop illustratie kan worden vormgegeven, maakt dit al een interessant onderwerp an sich. Hier kiezen we om line art uit te lichten: een strakke vorm van visualisatie waarbij je je focust op leesbare en duidelijke omranding van objecten. Het is uitermate geschikt voor het uitleggen van een proces, het voorstellen van vernieuwing of het overzicht bewaren van een ingewikkeld systeem.

© Jonas Mossesson & Guillaume Mégroz Messieurs
© Jonas Mosesson & Guillaume Mégroz & Messieurs.ch-
© Two Minute Papers
© Two Minute Papers

6. machine learning & design:
match made in heaven?

De hele wereld wordt opgeschrikt door automatisering en slimme technologie die ook design lijkt over te nemen. Niet getreurd, de designer zal nog steeds een streepje voor hebben op een robot: het vermogen tot creativiteit. Net die creativiteit krijgt nieuwe kansen via online machine learning tools. Probeer bijvoorbeeld eens fontjoy.com om makkelijk en slim lettertypes met elkaar te matchen.

Op ADOBE Max, een jaarlijks innovatie-evenement georganiseerd door Adobe zelf, worden de nieuwste visuele technologieën in de designwereld besproken en geshowcased. Zo hadden ze dit jaar project ImageTango: een neuraal netwerk dat van twee foto’s één nieuwe creëert. Machine learning groeit aan een sneltempo en wordt de komende jaren zeker nog ingenieuzer.

© Refik Anadol
© Refik Anadol
© Refika Anadol
© Tony Babel
© John Mata
© John Mata

7. terug naar vroeger.

Aardekleuren die doen denken aan de fifties, retro design, zijn hot. Maar ook het recente throwback pixel, waarbij de imperfectie van de eerste visuele programma’s en computersoftware in het algemeen wordt gevierd. De kracht van imperfectie en terugblik naar het verleden vormen hier een interessante combo.

© Erik Herrström
© Erik Herrström
© Aurelia Durand
© Aurelia Durand
© Adrian Przetocki

8. augmented reality.

Design leeft niet alleen op een 2D-scherm, maar ontspringt overal rondom jou. Denk maar aan een live filter op je Snapchat of Instagram camera. Je omgeving is het nieuwe canvas waarin de realiteit een nieuw jasje krijgt. Nieuwe tools geven designers de kans om met deze nieuwe technologie aan de slag te gaan. Ontdek interactieve spellen, dromerige omgevingselementen en zie schilderijen tot leven komen.

klaar om jouw uitdaging met ons te delen?

contacteer ons!